Egyelőre aligha lesz háború Irán és az Egyeült Államok között

Infostart
2006. március 9. 18:02
Irán és az Egyesült Államok részéről is elhangzanak ugyan fenyegetések, de egyelőre senki sem akar fegyverhez nyúlni - vélekedett az InfoRádióban N. Rózsa Erzsébet. A Közel-Kelet-szakértő azután beszélt erről, hogy szerdán megfeneklettek a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és Irán tárgyalásai a közel-keleti ország atomprogramjáról. Magyarics Tamás, Amerika-szakértő is azt hangsúlyozta, hogy Washington egyelőre diplomáciai úton akarja megoldani kérdést.

Iránt tartja a legnagyobb kihívásnak az Egyesült Államok külügyminisztere. Condoleezza Rice azt mondta: a perzsa állam atomfegyvert akar fejleszteni, támogatja a terrorizmust és ellehetetleníti a demokráciát.

A diplomata minderről alig egy nappal azt követően beszélt, hogy Bécsben elakadtak Irán és Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tárgyalásai. Teherán és Washington ezután kölcsönösen megfenyegette egymást.

N. Rózsa Erzsébet Közel-Kelet-szakértő ugyanakkor leszögezte: egyelőre senki sem akar fegyverhez nyúlni. Emlékeztetett arra, hogy Teherán az ipari méretű urándúsításról hajlandó lenne lemondani, ám a laboratóriumi kísérletekhez ragaszkodik. N. Rózsa Erzsébet szerint nem valószínű, hogy Irán, mint a világ negyedik legnagyobb kőolaj-exportőre bevetné az "olajkártyát".

Magyarics Tamás Amerika-szakértő úgy vélte: Washington diplomáciai megoldást keres a problémára. Mint mondta: valószínűleg az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerül Irán ügye, ám ott az orosz és a kínai ellenkezés miatt aligha döntenek szankciókról. Magyarics Tamás nem tartja valószínűnek, hogy az Egyesült Államok katonai erőt alkalmazna a kérdés megoldására.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást