Az RMDSZ is elítéli a székely nagygyűlést

Infostart
2006. március 6. 20:57
Az alkotmány tiszteletben tartására szólította fel a román államfő a székelyek autonómiaigényének kinyilvánítására készülő Székely Nemzeti Tanácsot. A tanács által szervezett március 15-ei székely nagygyűlést Markó Béla, az RMDSZ elnöke is elítélte.

Traian Basescu román államfő felkérte a székelyeket, hogy ne fogadjanak el a március 15-ére tervezett székelyudvarhelyi nagygyűlésükön alkotmányellenes politikai dokumentumot.

A köztársasági elnök a Nagy-Románia Párt vezetőit arra figyelmeztette, hogy ne szervezzenek ellentüntetést Székelyudvarhelyen.

Egy visszaélést nem lehet egy másik visszaéléssel ellensúlyozni - jelentette ki a román államfő, aki egyben biztosította a közvéleményt, hogy a román állam meg tudja védeni területi egységét.

A szélsőségesen nacionalista Nagy Románia Párt elnöke korábban soviniszta magyarok gyilkos merényletének minősítette a székely nagygyűlést, és ellentüntetés szervezésébe kezdett.

Traian Basescu minderről azt követően beszélt, hogy rövid megbeszélést folytatott a parlamenti pártok vezetőivel.

A Mediafax hírügynökség beszámolója szerint a megbeszéléseken valamennyi párt képviselője szóvá tette a Székely Nemzeti Tanács által meghirdetett március 15-ei székely nagygyűléssel szembeni ellenérzéseit.

Autonómiát akarnak

A nemzeti tanács - korábbi bejelentése szerint - arra készül, hogy a székelyudvarhelyi nagygyűlés résztvevői kinyilvánítják a székelyek autonómiaigényét.

A román politikusok ennek ellenére következetesen arról beszélnek, hogy a székelyek nem az igényt, hanem Székelyföld autonómiáját kívánják kikiáltani.

Az RMDSZ ellenzi

A nagygyűlés összehívását a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is ellenzi. Markó Béla szerint kapóra jön a román szélsőségeseknek a székely nagygyűlés, mert ezáltal erősíthetik a magyarellenes hangulatot.

Ez utóbbi Markó Béla szerint megnehezíti az RMDSZ párbeszéden alapuló politikáját. A miniszterelnök-helyettes elismerte: a mostani hangulat az 1990-es marosvásárhelyi fekete márciust idézi.

Az RMDSZ vezetője azonban hozzátette: nem látja veszélyét annak, hogy baj történjék Székelyudvarhelyen, de a román nacionalizmus megerősödése nehezíti a romániai magyarságot érintő sürgős feladatok megoldását.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást