Irán megmakacsolta magát

InfoRádió / MTI
2006. március 3. 11:21
Nem született megállapodás az Európai Unió és Irán képviselőinek bécsi találkozóján az iráni atomprogramról - közölte a német külügyminiszter.

Frank-Walter Steinmeier elmondta: az Európai Unió a további tárgyalások előfeltételének tekinti az urándúsítással összefüggő mindenfajta iráni tevékenység beszüntetését.

A német külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy alig maradt idő a kompromisszumra, mert a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa hétfőn Bécsben ülést kezd.

Ezen várhatóan arról döntenek, hogy a szervezet az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul az iráni atomprogram miatt.

A NAÜ már február elején döntött arról, hogy tájékozatja a Biztonsági Tanácsot az iráni atomprogramról. A kormányzótanács megbízta Mohamed el-Baradei NAÜ-főigazgatót, hogy állítson össze újabb jelentést az iráni atomprogramról.

Ezt tárgyalja meg a kormányzótanács hétfőn kezdődő bécsi ülésén, és ennek alapján dönt arról, hogy Biztonsági Tanács elé utalja-e az ügyet.

Közben egy orosz diplomata azt mondta: a moszkvai orosz-iráni tárgyalásokon elért részeredmények alapján elkerülhető az iráni atomdosszié átadása az ENSZ Biztonsági Tanácsának.