Gyorsan terjed a madárinfluenza

InfoRádió / MTI
2006. március 3. 12:26
Szerbiában is megjelent a madárinfluenza, Romániában két újabb területen mutatták ki a betegséget. Azerbajdzsánban először erősítették meg a vírus emberre is veszélyes típusát háziszárnyasokban.
Szerbia-Montenegró

Szerbiában a madárinfluenza H5-ös vírusát mutatták ki egy elhullott hattyúban, amelyet korábban találtak a Vajdaságban, a Zombor melletti Monostorszegen. A település a horvát határtól egy kilométerre, a magyar határtól pedig tizenöt kilométerre fekszik.

A szövetmintákat elküldték Nagy-Britanniába, a weybridge-i referencialaboratóriumba további vizsgálatra.

Románia

Romániában két újabb helyen pusztultak el madarak a kórban. A Kárpátok délkeleti vonulata mentén fekvő egyik településen több csirkében mutatták ki a vírus H5-ös törzsét, a faluban levágják az összes baromfit. A keleti országrészben fekvő Buzau-ban egy vadlúd pusztult el madárinfluenzában.

Romániában eddig negyven településen és egy fekete-tengeri fürdőhelyen fedezték fel a kórokozót.

Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztetett: fennáll a veszélye annak, hogy emberek is megfertőződnek, mert a térségben sok helyen nincs vezetékes víz, és nem épült ki a szennyvízhálózat.

Azerbajdzsán

Azerbajdzsánban először erősítették meg a madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes típusát egy gazdaságban, a H5N1-es vírust eddig csak vadszárnyasokban mutatták ki.

Az ország egészségügy-minisztere közölte: a fővárostól, Bakutól hatvan kilométerre lévő térségben teljes karantént rendeltek el, és a gazdaságban elpusztították mind az ötszázezer szárnyast.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az InfoRádió szerbiai tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást