Lehet, hogy Szerbia egyedül marad

Infostart
2006. március 2. 01:50
Kétséges, hogy a májusban esedékes montenegrói népszavazáson lesz-e elegendő voks a Szerbiától való elszakadáshoz - mondta Juhász József Balkán-szakértő. A montenegrói közvélemény többsége támogatja ugyan az elszakadást, de kérdés, hogy meglesz-e a szükséges 55 százalékos többség.

Bár a montenegrói közvélemény nagyon megosztott, általában minden felmérés azt mutatja, hogy a többség a független államiságot támogatná - mondta az InfoRádiónak Juhász József Balkán-szakértő.

Az ellenzék és a kormányoldal között az Európai Unió közvetítésével olyan megállapodás született, amely szerint nem elég az egyszerű többség, hanem a voksok 55 százaléka kell az elszakadáshoz.

Az pedig a szakértő szerint nagy kérdés, hogy összegyűlik-e ennyi támogató szavazat. A függetlenségi tábor eddig még egyetlen választáson nem tudott elérni ekkora többséget.

Az elszakadást támogatók tábora szinte teljes egészében a montenegrói kisebbségek, a bosnyákok és az albánok közül kerül ki. Õk úgy érzik: egy független Montenegróban jobbak lennének érdekérvényesítési esélyeik, mint a közös államban - mutatott rá Juhász József.

Hozzátette: sokan úgy látják, hogy Montenegrónak önállóan nagyobb esélyei lennének az euroatlanti integrációra is.

Montenegro a gyakorlatban bizonyos fokig már ma is független Szerbiától: alig van pár közös minisztérium, nincs közös pénz, a szerb-montenegrói határ gyakorlatilag országhatárként működik.

Juhász József szerint azonban a hivatalos elszakadás a folyamat rendezett lezárása lehetne.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást