Véres kegyetlenséggel bánnak a magyar borjakkal Kairóban

Infostart
2006. február 28. 13:59
Egy egyiptomi vágóhídon készített, az állatokkal szembeni különös kegyetlenségről tanúskodó filmfelvétel sokkolta egy kairói állatvédelmi konferencia résztvevőit. A Fauna Egyesület szerint Egyiptomba Magyarország is szállít élő borjakat.

A felvételeken, amelyeket a brit Compassion in World Farming (CIWF) nevű, haszonállatokat védő nemzetközi szervezet egyik munkatársa készített, olyan brutális és szervezetlen módon kivitelezett levágás látható, mely ellenkezik nemcsak a nemzetközi szabályokkal, de az iszlám által előírt úgynevezett halal rituális levágás előírásaival is - írja a magyar Fauna Egyesület.

A filmen a hosszú tengeri illetve szárazföldi utazástól láthatóan elcsüggedt állatokat megütik, a földön húzva vonszolják és a torkukat előzetes kábítás nélkül vágják át. Néhány állat esetében a vágást többször ismétlik, míg el nem találják az artériát.

A legsokkolóbb látványt egy, a kivéreztetés alatt eszméleténél levő állat nyújtja, amely lábaira rogyva erőlködik.

Az állatvédők elsősorban azt próbálják elérni, hogy a nemzetközileg elfogadott szabályokat, amelyek az állatok humánus kezeléséről és levágásáról is rendelkeznek, mindenhol betartsák.

A CIWS és a magyar Fauna Egyesület is alapvetően megkérdőjelezi azonban az élőállat szállítás szükségességét. Az állatvédő szervezetek szerint sokkal humánusabb megoldás volna ott levágni az állatokat, ahol nevelték őket, és a húst szállítani külföldre.