Az új parlamenti képviselők túl sokat beszélnek

Infostart
2006. február 27. 15:43
A brit alsóházba újonnan bekerült képviselők nagyon gyakran szólalnak meg, valódi mondanivalójuk viszont, úgy tűnik, nem sok van. A sok felszólalás miatt azonban aktívabbnak tűnhetnek fel választóik szemében, így a The Times riportere is azt a következtetést vonta le: ez lehet a sok szereplés elsődleges célja.

Nagy-Britanniában több szervezet is méri a parlamenti képviselők aktivitását. A theyworkforyou.com honlapon például bármelyik brit állampolgár utánanézhet annak, hogy a jelenlegi ciklusban hány alkalommal szólalt meg képviselője.

A számok azonban csalhatnak, hiszen például az említett weblap minden megszólalást, akár egy egymondatosat is, beszédként tart számon. Így aztán egy-egy új képviselő egy nap akár négy-öt vitában is megjelenhet egy két-három mondatos hozzászólás erejéig.

Mivel a miniszterekhez intézett írásbeli kérdéseket is számon tartják a képviselői aktivitást mérő szervezetek és honlapok, némely alsóházi képviselő a mindenre miérttel reagáló kisgyerekekre jellemző lelkesedéssel árasztja el kérdéseivel a kormányt.

Parlamenti illetékesek ezzel magyarázzák azt, hogy a tavalyi választások óta miért volt 18 százalékkal több kérdés, mint az előző üzleti évben. A kérdések száma gyakran még a 700-at is eléri naponta. Kormányzati becslések szerint pedig egyetlen kérdés megválaszolása nagyjából 138 fontba kerül az államnak.

Az egyik legtöbbet "felszólaló" új képviselő, Philip Hollobone a The Timesnak úgy indokolta gyakori megszólalásait, hogy új képviselőként próbálja megismerni a különböző eljárásmódokat, és megpróbál részt venni annyi vitában, amennyiben csak lehetséges.

A képviselő február 15-én felszólalt az Ascension-szigettel kapcsolatban is, amelyről a következőt mondta: "nincs kapcsolat választókörzetem és az Ascension-sziget között, de Kettering (a választókörzet) egy korábbi polgármestere St. Helena szülöttje volt, és a sziget lakói nagyon büszkék voltak rá".

A termékeny képviselők közé tartozik Mike Penning is, aki tavalyi megválasztása óta 624 kérdést tett fel. Legutóbb a királyi parkokban talált elveszett tárgyak kiárusításáról.

A képviselő azt mondta a brit napilapnak: bár tudja, hogy léteznek az aktivitást mérő honlapok, fogalma sincs, miként áll a többiekhez képest.