Lemond a palesztin elnök, ha...

Infostart
2006. február 26. 15:56
A Palesztin Hatóság elnöke lemond tisztségéről, ha a választásokon nyertes Hamász radikális mozgalom miatt nem folytatódnak a béketárgyalások Izraellel.

Mahmúd Abbász a brit ITV televíziónak azt közölte: a Hamásznak el kell fogadnia minden kötelezettséget, amelyet a Palesztin Hatóság vállalt.

A politikus egyben arra kérte a nemzetközi közösséget: adjon türelmi időt a Hamásznak, amelyet az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorista szervezetnek tart.

A Hamasz békét ígér, ha...

A béke szakaszos megvalósítását ígérte a palesztin kormányfőjelölt, ha Izrael kivonul az 1967-ben megszállt területekről. Iszmáil Haníje a Washington Post újságnak annyit mondott: nem céljuk az erőszak, a legfontosabb számukra a palesztinok biztonságának megteremtése, amelyet szerinte hosszú távú fegyverszünettel lehetni elérni.

A palesztin választásokon győztes Hamasz kormányfőjelöltje azt is közölte: a radikális mozgalom tiszteletben tartja azokat a megállapodásokat, amelyek szavatolják a palesztin állam létrejöttét Jeruzsálemmel, valamint a foglyok szabadon engedésére vonatkozó egyezményt is.