Tömeges H5N1-es fertőzés Franciaországban

InfoRádió / MTI
2006. február 25. 10:24
Franciaországban kimutatták a madárinfluenza vírus H5N1-es típusát egy tizenegyezer pulykát nevelő baromfitelepen - erősítették a francia egészségügyi hatóságok.

Az Európai Unió területén most először jelent meg a kór emberre is veszélyes vírusa baromfiban.

A telepen megkezdték a szárnyasok elpusztítását, és az ott dolgozó öt ember gyógyszeres kezelését.

A Franciaország keleti részén található pulykafarmon tömeges elhullást tapasztaltak, ezután rendelték el a tetemek vizsgálatát.

Ugyanebben a megyében korábban elpusztult vadkacsákból vett mintákban már kimutatták a madárinfluenza H5N1-es vírusát.

A madárinfluenza járvány megelőzéséről tartott bécsi tanácskozáson az Európai Unió egészségügyi biztosa azt mondta, hogy nem szabad pánikba esni a madárinfluenza miatt, még akkor sem, ha az emberre is veszélyes H5N1-es vírus egy baromfitelepen jelenik meg.

Romániában is megjelent a vírus a háziszárnyasok között

A madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1-es altípusára bukkantak háziszárnyasokban a Románia délkeleti részén fekvő Luncában.

A román mezőgazdasági minisztérium közölte: a település 12 ezer baromfiját elpusztították, de a nap folyamán újabb vizsgálatot tartanak - közölte a román mezőgazdasági tárca.

Ázsiában a H5N1 gyilkolt

Indonéziában megerősítették, hogy a madárinfluenza H5N1-es vírusa fertőzte meg azt a 27 éves nőt, aki hétfőn halt meg az ázsiai országban.

Az indonéziai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az Egészségügyi Világszervezet atlantai laboratóriuma igazolta a korábbi vizsgálatok eredményét.

A 27 éves nő volt a madárinfluenza vírusának 20. áldozata Indonéziában.

Közben Indiában újabb, a madárinfluenza vírusával fertőzött csirkéket találtak egy baromfifarmon.

A Gudzsarát államban történt megbetegedéseknél egyelőre nem tudni, hogy az emberre is veszélyes H5N1-es vírustörzsről van-e szó.