Brüsszel segít Budapestnek az amerikai vízummentesség ügyében

Infostart
2006. február 24. 11:52
Az Európai Unió részéről is egyre növekvő nyomás nehezedik az Egyesült Államokra az uniós tagállamok vízumkötelezettségének megszüntetése érdekében. Az Európai Bizottság jelentése nyáron jelenik meg.

Az új EU-tagállamok többségében az állampolgároknak még lassan két évvel a csatlakozás után is vízumra van szükségük ahhoz, hogy belépjenek az Egyesült Államokba, de a régi tagállamok között is van olyan, amelyre érvényes a vízumkötelezettség.

Az Európai Bizottság várhatóan június végére készít friss jelentést az EU vízumpolitikájáról és az egyes uniós tagállamok esetében aszimmetrikus vízum-szabályokat alkalmazó Egyesült Államokról, Ausztráliáról és Kanadáról.

Megtorló intézkedések

Az unió belügyminiszterei legutóbbi találkozójukon felvetették, hogy a jelentés helyezzen kilátásba megtorló intézkedéseket is azokkal a harmadik országokkal szemben, amelyekkel nem sikerült elérni a teljes kölcsönösséget a vízum-kérdésben. A múltban lehetséges szankcióként felmerült például a diplomaták vízumkötelezettségének bevezetése.

A vízum-kérdés az Európai Unió részéről február elején került reflektorfénybe, amikor José Manuel Barroso bizottsági elnök amerikai látogatásán kijelentette: értékeli az Egyesült Államok eddigi erőfeszítéseit, de "fel kell gyorsítani a folyamatot és véget kell vetni az új uniós tagállamok elleni diszkriminációnak".

Washington segítőkész?

Washington azt mondja, hogy a kérdésben szorosan együttműködik az érintett országok kormányaival, és segíti őket a vízummentesség feltételeinek teljesítésében. Brüsszel, és az érintett országok is úgy érzik azonban, hogy a vízummentesség eléréséhez megkövetelt folyamat menete nem eléggé világos, mint ahogy az sem, hogy pontosan mikorra is érhetik el a vízummentességet az egyes országok.

"Világos mércét, és teljes átláthatóságot szeretnénk ezeknek az országoknak" - fogalmazott egy bizottsági szóvivő, hozzátéve, hogy amíg az EU korrektül együttműködött az Egyesült Államokkal az útlevelekre vonatkozó új amerikai biztonsági szabályozás kérdésében, addig Washington ezt nem viszonozta a vízummentesség ügyében.

A 2004-ben csatlakozott új uniós tagállamok közül egyedül Szlovénia állampolgárainak nincs szükségük amerikai vízumra, a régi tagállamok közül Görögország azonban még mindig vízumköteles.