Menjen külföldre dolgozni, ha tud

Infostart
2006. február 21. 16:26
Az Európai Unió szeretné elérni, hogy a munkavállalók mozgékonyabbak legyenek, ha kell, költözzenek át egyik tagállamból a másikba. Az idei ezért a Mobilitás Éve Európában.

Õry Csaba európai parlamenti képviselő az InfoRádióban elmondta: jelentés-tervezetet készített az EU munkaerő-piaci helyzetről, amelyben kitért a régi tagállamok átmeneti korlátozó intézkedéseire.

Az európai gyáriparosok szövetségének, valamint az európai szakszervezeti szövetségnek az elnöke is azt mondta, hogy szerintük károsak ezek a korlátozások, meg kellene azokat szüntetni - hangsúlyozta Õry Csaba.

A versenyképesség a tét

Az EP-képviselő hozzátette: Európa versenyképessége igényli a mobilitást, amely nagyobb dinamikát adhat a kontinens gazdaságának, így segítheti az új munkahelyek létrejöttét is.

Õry Csaba kitért arra is: semmilyen tény nem támasztja alá a némely régi EU-tagországban még mindig élő félelmet, hogy az új tagok munkavállalói a korlátozások nélkül elárasztanák őket; a tapasztalatok éppen ennek ellenkezőjét bizonyítják.

Kommunikációs probléma?

A néppárti politikus szerint a probléma politikai-kommunikációs természetű. A német misszió képviselője ezt úgy fogalmazta meg: nem tudják megmagyarázni egy keletnémet munkanélkülinek, hogy miért engedik be az országba a külföldi munkavállalót, miközben neki nincs munkája.

Õry Csaba elmondta: széles körű vitát kell folytatni ahhoz, hogy minél több országban szűnjenek meg a korlátozások.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Õry Csaba az európai mobilitásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást