Még négyen vannak az olasz barlang mélyén

Infostart
2006. február 21. 15:24
Még négy magyar barlangász tartózkodik a föld alatt abból a csoportból, amelynek három tagját hétfőn délután elsodorta egy lavina az olaszországi Júliai Alpokban - mondta el Polgár Viktor külügyi szóvivő az InfoRádióban.

A magyar barlangi mentőszolgálat vezetőségi tagja korábban az InfoRádióban közölte: három barlangászt sodort el a lavina, egyiküknek sikerült kiásnia magát. A másik két barlangászra holtan bukkantak az olasz hegyi mentők.

Hegedűs Gyula elmondta: a barlangászok társai a Gortani-barlang mélyén vannak.

Polgár Viktor külügyi szóvivő az InfoRádióban azt mondta: további három barlangász az olasz hegyimentők segítségével a felszínre jött, négy társuk azt jelezte: egyelőre a barlangban maradnak, és folytatni akarják a kutatást.

Egyelőre elég a készlet

Hegedűs Gyula korábban elmondta: elegendő készletük van mindenből, hiszen egyhetes, szervezett föld alatti táborba mentek - tette hozzá.

A négy barlangász a hét végén jöhet a felszínre. A területen most olyan időjárási viszonyok uralkodnak, amelyek miatt nem érdemes korábban felhozni őket - tette hozzá Hegedűs Gyula.

A baleset körülményei

Polgár Viktor a baleset részleteiről elmondta: a magyar csoport három tagja először vasárnap jött fel a felszínre, akkor azonban a rossz idő miatt visszatértek a barlangba.

Hétfőn négy ember újra kijött, egyikük azonban ismét úgy döntött, hogy visszamegy. A három kint lévő barlangászt előbb egy kisebb lavina érte, amit szerencsésen átvészeltek, majd segítséget hívtak.

Ez azonban nem érkezett meg, miközben egy másik, a korábbinál sokkal nagyobb hógörgeteg elsodorta őket. Egyiküknek sikerült három és fél óra alatt kiásnia magát, két ember - egy 33 éves férfi és egy 30 éves nő - viszont életét vesztette.

A mentők azóta az életben maradt embert biztonságos helyre szállították.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hegedûs Gyula az olaszországi balesetrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást