Nem lesz újabb miniállam

Infostart
2006. február 20. 15:37
Az Új-Zéland által igazgatott Tokelau nem lesz önálló állam. Bár a három atollból álló szigetcsoport 600 szavazójának 60 százaléka támogatta a népszavazáson az önállósulásról szóló javaslatot, az elszakadáshoz kétharmados többségre lett volna szükség.

Tokelau távozó politikai vezetője, Pio Tuia, aki az önállósodást támogatta, az AFP francia hírügynökségnek kijelentette: elégedett az eredménnyel, és boldog, mert az emberek akarata teljesült.

Tokelau lakói hagyományosan nagyon óvatosan viszonyulnak a változáshoz - kommentálta az eredményt Neil Walter, a területért illetékes új-zélandi megbízott, hozzátéve, hogy a szigetcsoport most is teljes ellenőrzést gyakorol ügyei felett.

Hozzátette: lehetséges, hogy Tokelau lakói néhány év múlva újra szavazhatnak majd a kérdésről.

A három atoll - Atafu, Nukunonu és Fakaofo - 12 négyzetkilométerén mindössze 1.500-an laknak. Így elszakadása esetén Tokelau a világ miniállamai közé tartozna. A kis szigetcsoport Hawaii és Új Zéland között félúton terül el.

A szigeteken nincs repülőtér, úthálózat vagy jelentősebb város, a szigetcsoportnak saját honlapja viszont van. A kétmillió dolláros bevétellel rendelkező Tokelaut Új-Zéland támogatja anyagilag.

A szigetcsoport 1889-ben a brit birodalom része lett, majd 1926-ban Új-Zélandhoz csatolták.