Titokzatos gyermekvakság terjed Brazíliában

Infostart
2006. február 15. 20:00
Eddig azonosítatlan kór terjed egy észak-brazíliai város gyerekei között. A tudósoknak és orvosoknak tavaly november óta nem sikerül rájönniük, hogy mi okozza több száz gyerek szembetegségét.

A kórban szenvedő 365 gyermek közül eddig hárman veszítették el teljesen látásukat, ketten pedig fél szemükre vakultak meg.

A kór csak Araguatins város gyerekeit érinti, a környező területek lakóit nem. Mivel a szakemberek azt felételezik, hogy valamilyen módon az Araguaia folyóhoz kapcsolódhat a fertőzés, megtiltották a város melletti folyóban a fürdést.

Egy helyi járványügyi szakember szerint egyelőre semmilyen lehetőséget nem zárnak ki. Az egyik eshetőség például az, hogy egy helyi csigafaj terjeszt valamiféle gombát, baktériumot, vírust, vagy parazitát, de előfordulhat, hogy a helyi növényzet vagy egy, a folyónál élő állatfajta terjeszti vagy okozza a betegséget.

Az illetékes egészségügyi szakemberek várhatóan hamarosan megbeszélést hívnak össze a kórt kutató specialisták részvételével, hogy megpróbáljanak konszenzust kialakítani abban a kérdésben: mi is okozza az egyelőre titokzatos megbetegedéseket.