Gyorsan terjed a madárinfluenza Európában

InfoRádió / MTI
2006. február 14. 21:44
Egy Budán elhullott vadkacsa tetemét vizsgálja az állat-egészségügyi hatóság - mondta el az InfoRádióban az országos főállatorvos. Közben Ausztriában szinte biztosan megjelent a madárinfluenza, és Németországban is felmerült ennek gyanúja.

Süth Miklós főállatorvos az InfoRádióban közölte: az állat tetemét a budai rakparton találták. Legalább másfél hét kell, hogy biztosan kiderüljön, miben pusztult el az állat - tette hozzá.

Nem történt csoportos elhullás, így nem valószínű, hogy madárinfluenzáról lenne szó - hangsúlyozta a főállatorvos.

Ausztriában már megjelent

Közben valószínűleg Ausztriát is elérte a madárinfluenza. Az első vizsgálatok szerint nagy valószínűséggel a H5N1-es vírussal fertőzöttek azok a madártetemek, amelyeket Graz mellett, a mellachi erőmű közelében találtak - jelentette be Bécsben az egészségügyi minisztérium.

A stájerországi Mellach térségében 30 napra védzónát alakítanak ki, hogy megakadályozzák a fertőzés elterjedését. Ebben az övezetben azonnali hatállyal megtiltották az élő baromfi, a baromfihús, a tojás és az egyéb baromfitermékek kereskedelmét.

A madárinfluenza szlovéniai felbukkanása óta a volt jugoszláv tagköztársasággal szomszédos ausztriai területeken 21 madártetemet szolgáltattak be a hatóságoknak az utóbbi napokban. A végleges vizsgálati eredményeket a következő napokra ígérték.

Németországban is?

Észak-Németországban, Rügen szigetén négy hattyútetemre bukkantak, egy gyorsteszt két állatnál az emberre is veszélyes H5N1 vírusra utaló jegyeket mutatott ki.

Süth Miklós az InfoRádióban elmondta: Európában újrakezdődött a madarak vándorlása, ezért jelent meg a közelmúltban több országban is a betegség.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Süth Miklós a vizsgálatról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást