Európai szakszervezetek tüntetnek Strasbourgban

Infostart
2006. február 14. 11:08
A közszolgáltatások magánkézbe kerülése ellen tüntetnek ma pedagógus szakszervezetek és szakszervezeti szövetségek Strasbourgban. Az Európai Parlamentben csütörtökön szavaznak az ezt szabályozó uniós szolgáltatási irányelvről.

25 ezer tüntetőt várnak az Európai Szakszervezeti Szövetség felhívására Strasbourgba arra a demonstrációra, amelyen a közszolgáltatások liberalizációját megteremtő szolgáltatási irányelv ellen tüntetnek pedagógus szakszervezetek és szakszervezeti szövetségek.

A tüntetésen részt vevő Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak elmondta, nem támogatják az eredeti szolgáltatási irányelv-tervezetet, ami szerint piaci alapon is működhetne a közoktatás és az egészségügy. Ez pedig két okból is elfogadhatatlan - mondta Varga László.

Az egyik ok az, hogy ha valamilyen közszolgáltatás piaci alapon működik, az állampolgárok hozzáférése anyagi helyzet függvényévé válhat, a másik oka pedig az, hogy a közszolgáltatásban foglalkoztatottak munkajogi biztonsága a piaci viszonyok között más, mint közszolgálati viszonyok között.

A jelenleg az Európai Parlament asztalán fekvő tervezet tartalmazza a származási elvet is. Eszerint a munkavállaló az EU-n belül a származási ország munkajogi szabályai szerint dolgozhatna. Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke felhívta a figyelmet, hogy Nagy-Britanniában például jóval gyengébbek ezek a szabályok.

Az InfoRádió kérdésére Kerpen Gábor elmondta, ez az elv nem biztosítaná a származási ország béreit a munkavállalóknak. A demonstráción a két pedagógus szakszervezeten kívül a Liga, a Munkástanácsok és az Autonómok szakszervezeti szövetségek képviselői is jelen lesznek.

Noha több tagállam attól tart, hogy a hazai vállalkozások az irányelv hatására háttérbe szorulhatnak, Magyarország sürgetné a direktíva mielőbbi bevezetését.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást