A Hamász Moszkvába megy

Infostart
2006. február 11. 18:07
Valószínűleg a hónap vége felé látogat el Moszkvába a Hamász radikális palesztin mozgalom delegációja - közölték szombaton orosz és palesztin források.

Bár hivatalos meghívót még nem kaptunk, de olyan értesülésekhez jutottunk, hogy a Hamász vezetőinek oroszországi látogatására a hónap második felében kerül sor - jelentette be Számi Abu Zuhri, a Hamász egyik gázai vezetője és szóvivője.

Előzőleg Moszkvában Alexander Kalugin, a külügyminisztérium közel-keleti megbízottja közölte: "eléggé valószínű", hogy a megbeszélések ebben a hónapban lesznek. Szerinte a küldöttséget Háled Mesaal, a mozgalom főnöke vezeti majd.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön jelentette be, hogy meg akarja hívni a Hamász képviselőit. A NATO védelmi minisztereinek pénteki taorminai tanácskozásán Szergej Ivanov, a kormányfő helyettese kijelentette, hogy a nemzetközi közösség tagországainak "előbb vagy utóbb" fel kell venniük a kapcsolatot az iszlámista párttal.

Izrael árulásnak minősítette az orosz meghívást. Az Egyesült Államok magyarázatot kért, majd közölte, hogy tiszteletben tartja a "szuverén" orosz döntést, miután biztosítékokat kapott Oroszországtól e lépés célját illetően. Franciaország üdvözölte a meghívást.

A Hamász mozgalom továbbra is az Európai Unió által terroristának minősített szervezetek listáján van. Az Európai Unió külügyminiszterei január 30-án Brüsszelben felszólították az öt nappal korábbi palesztinai választásokon győztes radikális palesztin szervezetet, hogy mondjon le az erőszakról, ismerje el Izrael, és fegyverezze le harcosait.