Újabb szakítópróba elé néz a szlovák kormány

Infostart
2006. február 10. 11:48
Miközben Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök ígéretet tett a privatizáció leállítására, a kormány több tagja a magánosítás befejezését követeli - jelentette az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

A közelmúltban lezajlott szlovák kormányválság és az idő előtti választásokról szóló megállapodás keresztülhúzta a Mikulás Dzurinda vezette kabinet privatizációs terveit.

Az államfőnél tartott politikai megbeszélésen a miniszterelnök megígérte az ellenzéknek, hogy a kabinet a megbízatási ideje végéig már nem foglalkozik privatizációs kérdésekkel. Ennek fejében az ellenzék támogatta az időelőtti választások kiírását.

Kire vonatkozik a kormányfői ígéret?

A váratlan belpolitikai fordulat azonban kellemetlen helyzetbe hozta a már folyamatban lévő privatizációs ügyletek szereplőit. Többen azt állítják, hogy a kormányfő ígérete nem vonatkozik a már elkezdődött magánosítási eljárásokra, tehát azokat ez eredeti elképzelések szerint még be kellene fejezni.

Ez elsősorban a Szlovák Villamosművek és a Cargo vasúti teherfuvarozó magánosítására vonatkozik. Pavol Prokopovics közlekedési miniszter szerint az állami tulajdonban lévő Cargo 100 százalékos eladását a kormány és a parlament is előzetesen már jóváhagyta. A leendő tulajdonos kiválasztása már csak részletkérdés - véli a miniszter.

Meciár: öngyilkosságot követhet el a kormány

Az ellenzék azonban határozottan elutasít bármiféle privatizációt. A legélesebben Vlagyimir Meciár fogalmazott, aki szerint a kormánykoalícióval kötött egyezség úgy szólt, hogy júniusig már semmiféle privatizációs ügy nem kerül a kabinet elé.

Amennyiben a jelenlegi kormány a Cargo magánosításának folytatása mellett dönt, akkor öngyilkosságot követ el - véli Vlagyimir Meciár, az ellenzéki HZDS vezére.

Dzurinda tárgyalni akar

Bár a kormányzásban részt vevő Magyar Koalíció Pártja is a privatizációs folyamatok azonnali leállítása mellett száll síkra, Mikulás Dzurinda kormányfő még tárgyalni akar a politikai pártok vezetőivel.

Fennáll ugyanis annak a veszélye, hogy a privatizációs tanácsadó cégek beperelik a kormányt, hisz amennyiben meghiúsul a magánosítás, több millió koronás veszteséget szenvednek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást