Elnököt választottak Koszovóban

InfoRádió / MTI
2006. február 10. 14:11
Koszovóban megválasztották a januárban elhunyt Ibrahim Rugova utódját. A tartományi elnök tisztére az 54 éves Fatmir Sejdiu volt az egyetlen jelölt. A politikust a koszovói albánok "a nemzet atyjaként" tartják számon.

A koszovói parlament pénteken megválasztotta az 54 éves Fatmir Sejdiut a tartomány új elnökének. Az elnökválasztásra azért volt szükség, mert január végén elhunyt Ibrahim Rugova addigi államfő.

A psoztra Fatmir Sejdiut volt az egyetlen jelölt, de így is csak a harmadik fordulóban választották meg, miután az első két szavazási fordulóban nem sikerült megszereznie a szükséges kétharmados többséget.

A harmadik fordulóban Sejdui megválasztására 80, ellene 12 képviselő szavazott, 17 szavazat érvénytelen volt.

Független Koszovót szeretne

Fatmir Sejdiu korábban a francia Le Figaro című napilapnak nyilatkozva azt mondta: teljesen független, ENSZ-igazgatás nélküli Koszovót szeretne az év végére.

A politikus, akit a Koszovói Demokratikus Liga jelölt a posztra, hangsúlyozta: szeretné folytatni az Ibrahim Rugova által megkezdett folyamatot.

Az elnök szerint Koszovóban - a tartomány biztonsága miatt - egy ideig még elengedhetetlen a nemzetközi jelenlét, de - mint mondta - veszélyesnek tartaná a már hét éve tartó ENSZ-igazgatás mandátumának meghosszabbítását.

Tervei között említette, hogy a majdani önálló Koszovóban a helyi hatalom reformjával szeretné garantálni a szerb kisebbség jogait.