Barroso: Amerika oldja fel a vízumkényszert

InfoRádió / MTI
2006. február 10. 21:11
Az Európai Bizottság elnöke felszólította az Egyesült Államokat, hogy a kölcsönösség jegyében oldja fel az Európai Unió tíz tagállamának állampolgárait sújtó vízumkötelezettséget.

José Manuel Barroso Pittsburghben hangsúlyozta: az EU valamennyi állampolgárának ugyanolyan jogokat kell biztosítani az Egyesült Államokba való beutazásra.

A bizottság elnöke üdvözölte az eddigi amerikai enyhítéseket, egyúttal azonban a folyamat felgyorsítását sürgette, a jelenlegi diszkriminatív gyakorlat megszüntetése érdekében.

Az Egyesült Államok tíz EU-tagországnak ír elő vízumkötelezettséget: Szlovénia kivételével valamennyi 2004-ben csatlakozott országnak, valamint Görögországnak.

A vízumvitában az EU-nak tett engedmények egyikével Washington 2006. október 26-ig meghosszabbította a biometriai adatokkal (ujjlenyomat, írisz) ellátott útlevelek bevezetésének határidejét.

Ezután csak vízummal utazhat az Egyesült Államokba minden olyan európai uniós állampolgár, akinek az útlevele nem tartalmazza az előírt biometriai adatokat.