Repül az amerikai milliárdos

InfoRádió / MTI
2006. február 8. 15:23
Újabb rekorddöntési kísérletbe kezdett Steve Fossett amerikai milliárdos, aki legújabb vállalkozásában leszállás, valamint üzemanyag-, élelem- és vízutánpótlás nélkül akarja egyedül körberepülni a Földet.

Steve Fossett a floridai Kennedy űrközpontról indult világ körüli repülőútjára, amelyet nyolcvanórásra tervez, s egyedül akarja végrehajtani.

Az amerikai milliárdos eredetileg keddre tűzte ki az indulást, de a rossz idő és az üzemanyag szivárgása miatt kénytelen volt 24 órával elhalasztani a felszállást.

A 61 éves amerikai arra készül, hogy leszállás, valamint üzemanyag-, élelem- és vízutánpótlás nélkül egyedül körberepüli a Földet.

A 41 ezer 978 kilométeresre tervezett út 1126 kilométerrel hosszabb, mint a valaha egyvégtében végrehajtott leghosszabb repülés. A svájci Bertrand Piccard és a brit Brian Jones 1999-ben léghajóval állította fel a rekordot.

Steve Fossett volt az első, aki 2002-ben léghajón egyedül körberepülte a Földet, két évvel később pedig megjavította a Föld körüli vitorlázás világrekordját.