Teheráni karikatúrapályázat a holokausztról

InfoRádió / MTI
2006. február 7. 04:33
Nemzetközi karikatúra pályázatot indít a holokausztról a teheráni városháza által kiadott napilap.

Az újság egyik vezetője szerint a kezdeményezés méltó válasz azoknak az európai lapoknak, amelyek azt hangoztatják, hogy a Mohamed prófétát ábrázoló gúnyrajzokat a véleménynyilvánítás szabadsága nevében közölték.

Farid Mortazavi közölte: kíváncsi arra, hogy az európai újságok közzéteszik-e a holokausztról szóló karikatúrákat is. A teheráni napilap jutalmat ajánlott fel a 12 legjobbnak ítélt pályázónak.

A muzulmán többségű országokban hétfőn folytatódtak az európai lapokban közölt Mohamed-karikatúrák miatti tiltakozások.

Afganisztánban több ezer ember akart behatolni a legnagyobb amerikai katonai támaszpontra, miközben a dániai afgán nagykövetség bezárását, a dán nagykövet, valamint az afganisztáni nemzetközi erőkben szolgáló 170 dán katona visszahívását követelték.

Iránban kövekkel támadtak Ausztria nagykövetségére, majd Molotov-koktélokal támadtak a dán diplomáciai képviseletre.

A jordániai törvényhozás többsége felszólította a kormányt, hogy helyezze hatályon kívül a Dániával, valamint a karikatúrákat közlő valamennyi országgal kötött megállapodásokat.

A képviselők behozatali tilalmat követeltek az érintett országokból érkező termékekre, és azt közölték: ha a kormány nem teljesíti követelésüket, bizalmatlansági szavazást kezdeményeznek a kabinet ellen.

Jemenben hétfőn bezáratták egy kis példányszámú, független hetilap, az al-Hurrija szerkesztőségét, és elrendelték főszerkesztőjének - egyben tulajdonosának és kiadójának - letartóztatását az iszlám és a próféta megsértése miatt, mert az újság közölte a karikatúrákat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Polgár Viktor külügyi szóvivõ a tiltakozásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást