Elbontják az NDK-t

Infostart
2006. február 7. 05:50
Bontani kezdték a berlini Köztársasági Palotát, amelyet megépítésekor még az NDK állami jelképeként ünnepelték, elbontása viszont újabb lépés a keletnémet múlt feldolgozása felé. A keletnémet állam törvényhozói székháza közel 80 ezer tonna törmeléket hagy maga után.

A Hohenzollern uralkodók második világháborúban lerombolt belvárosi kastélyának helyére épített Köztársasági Palota sorsa sokáig borzolta a berliniek kedélyét.

Az épület sorsával már több mint másfél évtizede cáfolja azokat az elképzeléseket, hogy a szocialista állam reformképes volt, a palotát ugyanis nem lehetett úgy átalakítani, hogy használható legyen demokratikus intézmény számára.

A német főváros évszázados sugárútját, az Unter den Lindent lezáró közel 40 esztendős épület előbb Walter Ulbricht majd Erich Honecker állam- és pártvezetőt szolgálta.

1989 őszén még a Köztársasági Palotában ünnepelték az NDK fél évszázados fennállását, és dísztermében hangzott el az a látnoki mondat is, amelyben Erich Honecker évszázados jövőt jósolt az általa antifastiszta védőbástyának nevezett falnak.

A bontási munkálatokat befejezését a jövő év tavaszára tervezik. Ennek során 500 tonna üveget, 20 ezer tonna acélt és 56 ezer tonna betont kell elhordani.

Az épület stabilitását biztosító óriási betonkádat közel 100 ezer tonna homokkal kell feltölteni, különben félő, hogy a súlyától megfosztott betonkád a magasba emelkedik, a közelben álló székesegyházat és a környező múzeumokat pedig elönti a talajvíz.

A Köztársasági Palota bontását bárki nyomon követheti a német történelmi múzeum internetes portálján. A palota helyén újraépítik az egykori Hohenzollern-kastély homlokzatát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást