Bugár Béla lett a szlovák parlament elnöke

Infostart
2006. február 7. 13:25
Elfogadta a szlovák kormányból kilépő Kereszténydemokrata Mozgalom minisztereinek lemondását Ivan Gasparovic államfő. A szintén kereszténydemokrata házelnök helyét ideiglenesen Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártának elnöke veszi át.

A belügy-, az igazságügyi és az oktatási miniszter azután mondott le posztjáról, hogy pártjuk bejelentette: kilép a Mikulás Dzurinda-vezette kormányból.

Pavol Hrusovsky, a kereszténydemokraták (KDH) elnöke közölte: nem tölti be a jövőben a parlamenti elnöki tisztséget, amelyet ideiglenesen Bugár Béla, a Magyar koalíció Pártjának elnöke tölthet be.

A párt közölte azt is, hogy képviselői készek megszavazni egy, a miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítványt.

A kilépés oka: vatikáni egyezmény

Pavol Hrusovsky már a hét végén jelezte, hogy ha a kormány szerdán nem szentesíti a lelkiismeret szabadságának elvét rögzítő egyezményt a Vatikánnal, akkor a KDH kilép a koalícióból.

A Mikulás Dzurinda miniszterelnök vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) elfogadhatatlannak tartotta az államközi egyezmény tervezetét.

A dokumentum a többi között lehetővé tenné az egyházak alapította egészségügyi intézmények személyzetének, hogy a lelkiismeretükre hivatkozva megtagadják az abortuszt, vagy a művi megtermékenyítést célzó beavatkozásban való részvételt.

A hosszú ideje folyó vitában legutóbb az Európai Unió által felkért független jogászok véleménye váltott ki indulatot. A szakértők úgy foglaltak állást, hogy a szerződés lehetővé tenné a nők jogainak korlátozását.

A KDH ultimátumára reagálva hétfőn Pozsonyban rendkívüli ülést tartott az SDKU elnöksége. Mikulas Dzurinda az ülés után kijelentette: a szerződéstervezet több pontban is ellenkezik Szlovákia jogrendjével, ezért ebben a formában elfogadhatatlan számukra, és azt a pártjához tartozó külügyminiszter, Eduard Kukan nem hajlandó aláírni.

Meciar visszatér?

A kereszténydemokraták kilépése miatt 15 képviselővel kevesebb támogatóval számolhat a kormány, amely már két éve elveszítette többségét.

Megfigyelők azonban valószínűtlennek tartják, hogy előre hozott választásokra kerüljön sor, mert ehhez módosítani kellene az alkotmányt.

A Vladimír Meciar korábbi kormányfő vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) máris tátgyalásokat sürgetett, és közölte: bizonyos feltételekkel hajlandó lenne a kormányban a kereszténydemokraták helyére lépni.

Politológusok elképzelhetőnek tartják, hogy a Dzurinda-kormány a HZDS külső támogatásával maradjon hatalmon az őszi választásokig.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást