Sztrájkolnak a közalkalmazottak Németországban

Infostart
2006. február 6. 15:41
Németországban sztrájkba léptek a közalkalmazottak. Baden-Württemgbergben leállt a szemételhordás,bezártak a városi és községi óvodák, de a kórházakban is beszüntették a munkát az ápolók. Azért tiltakoznak, mert a munkaidő 38,5 óráról 40 órára emelkedett.

Eddig a városi és községi tulajdonban álló intézmények mintegy 200 ezer alkalmazottja szüntette be a munkát, hogy tudtul adja, nem ért egyet a munkaadók múlt év végi határozatával – közölte az InfoRádió németországi tudósítója.

A súlyos anyagi nehézségekkel küzdő önkormányzatok a hivatalnokok után valamennyi alkalmazottjukra kiterjesztették a 40 órás munkahetet.

A szakszervezet csak bérkiegészítés esetén lett volna hajlandó elfogadni a követelést, ezt azonban a munkaadók elutasították.

A szakszervezet követelésük alátámasztására sztrájkot hirdetett. Hétfőn Baden-Württemberg tartományban álltak le a közalkalmazottak a munkával.

Közel másfél évtizede most sztrájkolnak először a közalkalmazottak Németországban.

A szakszervezetek jelezték, hogy jövő héten további tartományokra is kiterjesztik a tiltakozó akciót, ha tárgyalópartnereiken nem látják a kompromisszumkészséget.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást