Lehallgatták a miniszterelnököt

Infostart
2006. február 2. 16:26
Több mint egy éven át hallgatták le a görög kormányfő, Kosztasz Karamanlisz és több miniszter mobiltelefonját - ismerte be az athéni kormány, amely vizsgálatot indított az ügyben. Egyelőre fogalmuk sincs, hogy ki rendelte el a megfigyelést, melyre véletlenül derült fény.

Vizsgálat indult a görög kormányfő és számos miniszter mobiltelefonjának lehallgatása ügyében – jelentette be Athénban a kabinet szóvivője, aki hozzátette: egyelőre nem tudják, hogy ki rendelte el a megfigyelést.

Az első jelentések szerint a lehallgatások a 2004-es athéni olimpia előtt kezdődtek és tavaly márciusig tartottak.

A megfigyelést a telefontársaság egyik, az ügyfelek technikai jellegű panaszaival foglalkozó alkalmazottja fedezte fel.

Ellenzékieket is lehallgattak

A nyomozást végző szervek szerint mintegy száz kormánypárti és ellenzéki politikus mobiltelefonját hallgatták le.

Theodore Rousszopulosz kormányszóvivő szerint az érintett telefonok között van Kosztasz Karamanlisz kormányfő, számos miniszter, egy volt, jelenleg ellenzéki tárcavezető és más politikusok mobilja is.

Magyarországon elképzelhetetlen?

A polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár közlése szerint ilyen eset Magyarországon nem fordulhat elő.

„Nem jelzőrendszer van Magyarországon, hanem olyan rendszer, amely kizárja annak a lehetőségét, hogy bizalmas kormányzati telefonbeszélgetéseket illetéktelenek lehallgathassanak” - fogalmazott Tóth András.

Az államtitkár ugyanakkor azzal kapcsolatban nem árult el információkat, hogy a magyar titkosszolgálatok miként felügyelik a hazai mobilszolgáltatókat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást