Újabb videó üzenet a túszejtőktől

Infostart
2006. február 1. 13:44
Az Al-Dzsazíra arab hírtévé újabb felvételeket közölt a múlt héten Irakban elrabolt két lipcsei mérnökről. A túszejtők a tévécsatornához eljuttatott üzenetükben felszólították a berlini kormányt, hogy 72 órán belül zárja be bagdadi nagykövetségét, és intézkedjen arról is, hogy a német gazdaság szüntesse be az együttműködést az iraki vállalatokkal.

Ez volt a második videóüzenet, amit a túszejtők nyilvánosságra hoztak. A felvételt most egy válságstáb értékeli Berlinben. Ennek vezetője csak annyit közölt: mindent megtesznek a túszok kiszabadítása érdekében.

Az anyagot január 29-én rögzítették. Szakértők szerint ezzel az emberrablók rendkívüli nyomást akarnak gyakorolni a német kormányra. A német hatóságoknak valószínűleg még nem sikerült kapcsolatot teremteniük a túszejtőkkel, és azt sem tudják, melyik szélsőséges csoport cinkosai. Ugyanis a felvételeken látható felirat egyszerre több szervezettel való együttműködésre utal.

A két lipcsei mérnököt múlt hét kedden ejtették túszul, amikor munkahelyükre tartottak, a Bagdadtól északra, egy kőolaj-finomítóba. Egy harmadik társuk úgy menekült meg, hogy a fegyveres túszejtők külseje miatt arabnak nézték – közölte az InfoRádió németországi tudósítója.

Az emberrablás hírére Merkel kancellár kijelentette: Németország nem enged a terroristák zsarolásának, de mindent megtesz állampolgárai védelme érdekében.

Múlt év végén ismeretlen egy német régésznőt ejtettek túszul ismeretlenek, aki karácsony előtt, állítólag egy nagyobb összegű váltságdíj kifizetése után visszanyerte szabadságát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást