Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Irán szerint a \"diplomácia végét\" jelenti, ha az atomügy a BT elé kerül

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállama megállapodott arról, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) rendkívüli ülése továbbítsa a BT elé az iráni atomprogrammal kapcsolatos kérdéseket. Az iráni nemzetbiztonsági főtanács titkára azt mondta, hogy a \"diplomácia végét\" jelenti, ha az ügy a BT elé kerül.

Az öt ország - az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína - diplomáciájának vezetője keddre virradóra jutott egyezségre Londonban.

Azt is közölték, hogy a testület márciusig vár az iráni atomdosszié vizsgálatának megkezdésével.

Mohamed el-Baradei, a NAÜ főigazgatója eddig az időpontig állítja össze hivatalos jelentését az iráni nukleáris programról.

A BT-nek joga van szigorú büntetőintézkedéseket kivetni Iránra, ha úgy találja, hogy Teherán nem tartja be a nukleáris programjával kapcsolatos kötelezettségeit, és a békés célú atomenergia-hasznosítás címén atomfegyver előállítására törekszik.

A külügyminiszterek megfogalmazták azt az óhajukat is, hogy a nemzetközi közösség egyértelműen hozza az iráni vezetés értésére: fel kell hagynia veszélyes nukleáris tevékenységével.

A NAÜ csütörtökön Bécsben tart rendkívüli ülést az iráni atomkérdésről.

Golamreza Agazadeh, az Iráni Atomszervezet elnöke közölte: semmiféle jogi alapja nincs annak, hogy az atomügyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa tárgyalja.

Ali Laridzsáni, az iráni nemzetbiztonsági főtanács titkára azt mondta, hogy a "diplomácia végét" jelenti, ha az ügy a BT elé kerül.