Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A lengyelek megfúrták a kedvezményes áfakulcsot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lengyelország elutasította az Európai Uniónak a kedvezményes áfakulcs további alkalmazására vonatkozó tervét. Az egyezség csak akkor léphetett volna életbe, ha mind a huszonöt tagország hozzájárul. Ausztria és az Európai Bizottság még mindig reménykedik.

A terv szerint a munkaigényes szolgáltatások területén, például az építőiparban és a távfűtés esetében, nemcsak a kedvezményes rendszert már 7 éve alkalmazó 9 ország, hanem valamennyi tagállam érvényesíthetné a kedvezményes áfakulcsot.

A megállapodást eredetileg támogató 22 tagország mellé vasárnap csatlakozott Csehország és Ciprus is.

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Ausztria és az Európai Bizottság még mindig bízik abban, hogy Lengyelország csatlakozik a munkaigényes szolgáltatások kedvezményes áfa-lehetőségének meghosszabbításáról született uniós megállapodáshoz - jelentette ki az InfoRádióban Kovács László, a bizottság adópolitikai és vámügyi felelőse.

Hozzátette: az uniós vezető szervek kedd éjfélig várnak arra, hogy Lengyelország megváltoztassa "semmivel nem indokolható, negatív" véleményét, és csatlakozzon a megállapodáshoz, amely az elérhető legjobb.

"Nem hiszem, hogy az exlex állapot vég nélkül folytatható" – tette hozzá a biztos.

Kovács László korábban azt mondta: az egyezség elutasítása esetén 10-15 százalékkal drágulnának a munkaigényes szolgáltatások, aminek negatív hatása lenne a kis- és közepes vállalkozásokra.

A lengyel elutasítás miatt a brüsszeli bizottságnak meg kell indítania a szabálysértési eljárást azzal a kilenc régi tagországgal szemben, amelyek továbbra is alkalmazzák a legalacsonyabb, 15 százalékosnál kisebb kulcsot. Erről várhatóan már szerdán döntés születik.