eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megnevezték Ibrahim Rugova utódját

Koszovóban Fatim Sejdiu pártfőtitkárt nevezte meg az elhunyt Ibrahim Rugova utódjául a tartomány elnöki posztjára a Koszovói Demokratikus Szövetség.

A koszovói békés függetlenségi harc vezéralakja, Ibrahim Rugova január 21-én halt meg tüdőrákban. A politikust két nappal később a parlament előcsarnokában ravatalozták fel.

Ibrahim Rugova halála miatt elhalasztották a koszovő jövőjével foglalkozó nemzetközi tárgyalást.

Január 26-án Pristinában csaknem százezres gyászoló tömeg kísérte utolsó útjára a politikust.

Rugova életrajza

Ibrahim Rugova 1944. december 2-án született a nyugat-koszovói Crnce faluban.

Koszovóban járt iskolába, és a pristinai egyetemen szerzett diplomát albán irodalom szakon. Párizsban a Sorbonne-on az albán irodalomkritika történelméről és irányzatairól írott disszertációjával szerezte meg a doktori címet. Volt lapfőszerkesztő, irodalomkritikus és tanított a pristinai egyetemen.

A koszovói írószövetség elnökeként lépett a politika porondjára. Egyike volt annak a mintegy kétszáz albán értelmiséginek, aki 1989-ben a legerélyesebben tiltakozott Belgrádnál a szerb alkotmány módosítása miatt, amellyel megvonták a tartomány autonómiáját.

Rugova 1989-ben alapította meg az első koszovói tartományi pártot, a Koszovói Demokratikus Szövetséget. 2002-ben a parlament tartományi elnökké választotta.

Ibrahim Rugovának kulcsfontosságú szerepe volt abban, hogy 1990. július 2-án az akkori koszovói parlament albán képviselői köztársasággá kiáltották ki Koszovót.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×