Megnevezték Ibrahim Rugova utódját

Infostart
2006. január 30. 19:10
Koszovóban Fatim Sejdiu pártfőtitkárt nevezte meg az elhunyt Ibrahim Rugova utódjául a tartomány elnöki posztjára a Koszovói Demokratikus Szövetség.

A koszovói békés függetlenségi harc vezéralakja, Ibrahim Rugova január 21-én halt meg tüdőrákban. A politikust két nappal később a parlament előcsarnokában ravatalozták fel.

Ibrahim Rugova halála miatt elhalasztották a koszovő jövőjével foglalkozó nemzetközi tárgyalást.

Január 26-án Pristinában csaknem százezres gyászoló tömeg kísérte utolsó útjára a politikust.

Rugova életrajza

Ibrahim Rugova 1944. december 2-án született a nyugat-koszovói Crnce faluban.

Koszovóban járt iskolába, és a pristinai egyetemen szerzett diplomát albán irodalom szakon. Párizsban a Sorbonne-on az albán irodalomkritika történelméről és irányzatairól írott disszertációjával szerezte meg a doktori címet. Volt lapfőszerkesztő, irodalomkritikus és tanított a pristinai egyetemen.

A koszovói írószövetség elnökeként lépett a politika porondjára. Egyike volt annak a mintegy kétszáz albán értelmiséginek, aki 1989-ben a legerélyesebben tiltakozott Belgrádnál a szerb alkotmány módosítása miatt, amellyel megvonták a tartomány autonómiáját.

Rugova 1989-ben alapította meg az első koszovói tartományi pártot, a Koszovói Demokratikus Szövetséget. 2002-ben a parlament tartományi elnökké választotta.

Ibrahim Rugovának kulcsfontosságú szerepe volt abban, hogy 1990. július 2-án az akkori koszovói parlament albán képviselői köztársasággá kiáltották ki Koszovót.