Dávid-csillagos villamos emlékeztet a vészkorszakra

Infostart
2006. január 27. 05:56
Varsóban holnap estig egy korhű, Dávid-csillagos villamos közlekedik Muranow és Leszno között, emlékeztetve a lengyel zsidóság második világháborús elpusztítására.

Varsóban péntek estig egy korhű, Dávid-csillagos villamos közlekedik Muranow és Leszno között, emlékeztetve a lengyel zsidóság második világháborús elpusztítására.

A jármű azonos azzal a típussal, amely 1940 és 1943 között a zsúfolt varsói gettóban közlekedett.

Az utasok nélküli villamos egyetlen megállója az Umschlagplatznál van, ahonnan 1942. július 22-től a nácik a zsidókat a haláltáborokba induló vonatokhoz hurcolták.

Az ENSZ közgyűlése tavaly nyilvánította holokauszt-emléknappá január 27-ét, az auschwitz-birkenaui koncentrációs és megsemmisítő tábor felszabadításának napját.

Kofi Annan
Elítélte a holokauszttagadást az ENSZ főtitkára a holokauszt áldozatainak első nemzetközi emléknapján.

Kofi Annan az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 61. évfordulóján kiadott közleményében úgy fogalmazott: az emlékezés a legjobb ellentámadás azokkal szemben, akik azt állítják, hogy a holokauszt kitaláció vagy túlzás.

Kofi Annan a nap folyamán Zürichbe utazik, hogy részt vegyen egy beszélgetésen a haláltáborok túlélőivel. Az ENSZ közgyűlése tavaly nyilvánította holokauszt-emléknappá január 27-ét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Holokauszt emléknap
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást