Magyarországon is vizsgálódnak a szlovák katonai ügyészek

Infostart
2006. január 26. 11:30
Magyarországon is vizsgálódni fog a szlovák katonai repülőbaleset ügyében a pozsonyi katonai ügyészség.

Szlovákia legfőbb katonai ügyésze közölte, hogy mindenkit maghallgatnak, aki közvetlenül a szerencsétlenség után került kapcsolatba az egyetlen túlélővel, Martin Farkassal.

Mikulás Gardecky azt mondta, hogy a meghallgatásoktól olyan információkat várnak, amelyekre a túlélő "sebesülései miatt képtelen emlékezni".

A szlovák ügyészek abban bíznak, hogy Martin Farkas a baleset után még olyasmire is emlékezett, ami azóta "törlődött a memóriából".

A szlovákiai Eperjesen katonai tiszteletadással megkezdődött a január 19-ei magyarországi repülőszerencsétlenség 42 áldozatának búcsúztatása.

A gyászszertartáson részt vesz Sólyom László magyar államfő és Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára is.

A Kassára tartó, a koszovói KFOR-misszióban szolgáló katonákkal hazatérő repülőgép alig harminc kilométernyire a repülőtértől, fedélzetén 43 emberrel zuhant le a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce község határában. Szerda délután a településre látogatott a szlovák védelmi miniszter, hogy köszönetet mondjon a segítségnyújtásban részt vett helyi lakosoknak.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője azt mondta: a tervek szerint Szlovákia emlékművet állít a tragédia áldozatainak Hejcén, a templomhoz közeli téren. Az emlékműhöz a repülőgép néhány maradványát is felhasználják majd.

Az eddigi szakértői vizsgálat szerint valószínűleg nem műszaki hiba, hanem emberi mulasztás okozta a szlovák katonai szállító repülőgép tragédiáját.