eur:
393.47
usd:
367.69
bux:
66212.24
2024. április 25. csütörtök Márk

Felemás döntés a kommunista bűnökről

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése szerdán felemás döntést hozott a totalitárius kommunista rezsimek bűneit illetően. Az elfogadott határozatban a bűnöket elítélték, a konkrét teendőkről szóló részt viszont elvetették.

A tervezet második része nem kapta meg a jóváhagyáshoz szükséges kétharmados többséget. A testület három órán át tartó vita után szavazott.

A határozat szerint a múlt században hatalmon lévő kelet-közép-európai totalitárius kommunista rendszereket kivétel nélkül az emberi jogok tömeges megsértése jellemezte.

A rendszerek bukását nem követte megfelelő vita, ezért a közvélemény nincs eléggé tisztában a kérdéssel.

A dokumentum felkéri az országok kommunista, vagy posztkommunista pártjait, hogy vizsgálják meg saját múltjukat, és határolódjanak el a rezsimek bűneitől.

Ezt követően jött volna a határozati tervezet második része, az ajánlás.

Ebben arra kérték volna a miniszteri bizottságot, hogy hozzon létre egy független szakértői bizottságot. Az országokat pedig arra, hogy vezessenek be egy emléknapot a kommunizmus áldozataira emlékezve, és hozzanak létre egy múzeumot is.

Ennek elfogadásához már kétharmados többségre lett volna szükség, amit nem sikerült elérni.

A javaslat komoly vitát váltott ki. A magukat kommunistának nevező pártok képviselői botrányosnak tartották a kezdeményezést, amelyet a nyugat-európai szocialista pártok képviselői is elutasítottak. A jobboldali és a liberális képviselők szükségesnek tartották a határozatot.

Németh Zsolt fideszes képviselő, a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke azt mondta: a határozati javaslat a kommunizmus bűneit és nem az eszméjét ítéli el. Úgy vélte, hogy a határozat elfogadásával lehetőség lenne a túlélők erkölcsi, jogi kártérítésére is.

Szabó Zoltán MSZP-s képviselő, a magyar delegáció vezetője korábban azt mondta: a határozati javaslatot vissza kellene utalni a bizottságokhoz.

Eörsi Mátyás (SZDSZ) a parlamenti közgyűlés liberális frakciójának vezetője pedig úgy vélte, hogy szükség van a kommunizmus bűneinek szisztematikus feltárása. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem az elveket, hanem a bűnöket kell elítélni.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×