Szili Katalint bírálják a román szociáldemokraták

Infostart
2006. január 24. 12:02
Romániában az ellenzéki Szociáldemokrata Párt nacionalista retorikával próbálja pótolni azt az imázsveszteséget, amelyet vezetői korrupciós ügyei miatt szenvedett el. Így kommentálja a romániai sajtó azt a tényt, hogy Mircea Geoana pártelnök rendkívül kemény szavakkal bírálta Szili Katalin házelnököt.

Az Országgyűlés elnöke múlt héten a kisebbségi törvény és azon belül a kulturális autonómia elfogadása mellett emelt szót Marosvásárhelyen.

Mircea Geoana ezt nyomásgyakorlásnak nevezte, és azt kérdezte: mióta van joga egy külföldi parlament elnökének beavatkozni egy másik ország törvényalkotási vitájába - számolt be az InfoRádió kolozsvári tudósítója.

A politikus szerinte eljött az idő, hogy Románia kilépjen abból a kisebbrendű partneri szerepből, amely a Magyarországhoz fűződő kapcsolatát jellemzi.

A volt külügyminiszter hétfőn Sepsiszentgyörgyön azt mondta: Románia büszke lehet arra, hogy Magyarország stratégiai partnere, nem normális viszont az, hogy az uniós csatlakozást olyan tervezet elfogadásához kössék, amely területi autonómiához vezet az országban.

A politikus szerint a kisebbségi törvény a területi autonómia felé vezető első lépés. Hangsúlyozta: a tervezetet ezért el kell vetni, vagy ki kell iktatni belőle a kulturális autonómiára vonatkozó részeket.

Egy bukaresti napilap minderről azt írta: a Szociáldemokrata Párt nacionalista pirulákkal kezeli magát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást