Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orosz-angol kémbotrány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Rosszija orosz állami televízión bemutatott felvételek szerint angol diplomaták kémkedtek Moszkvában és egy orosz állampolgárt ügynökükként beszerveztek. Oroszország vádol, London cáfolni próbál.

A történet középpontjában egy nagy szürke kő áll, erről készített titkos videófelvételekkel illusztrálta adását az orosz állami televízió.

A kő egy moszkvai utca mentén, a gyepsávon volt, és rejtett kamerával készült képeken az látható, hogy emberek odamentek hozzá, majd valaki éppenséggel felemelte és elvitte a nagy szürke követ.

A tévéműsor szerint a kő teteje leemelhető, s üreges belsejében felvevőkészülék rejlett. Négy angol diplomata volt megbízva a kémakció lebonyolításával, állítja a tévé adásban megszólaltatott orosz államvédelmi tiszt, közöttük a brit követség harminc éves adattáros tisztviselője.

Beszerveztek egy orosz állampolgárt, akit tenyérnyi komputerrel láttak el. E szerkezet segitségével az állítólagos kém kapcsolatot tarthatott a kőbe rejtett felvevővel. Mintha csak egy James Bond történetet hallanánk.

Nos, kémkedés a hideg háború befejezése óta is mindenütt van, de a Rosszija tévé tegnap esti műsora nem véletlen.

A moszkvai brit nagykövetség nem kívánta kommentálni az ügyet, a londoni Külügyminisztérium azonban cáfolni igyekszik a kémkedésről szóló állításokat és miközben meglepetését és aggodalmát fejezte ki, arra mutat rá, hogy a dolog az orosz civivl szervezeteknek nyújtott pénzbeli és erkölcsi támogatással hozható kapcsolatba.

Moszkva nehezen tűri el, hogy az angol kormány nyiltan, minden titkolózás nélkül segít civil szervezeteket, amelyek az emberi jogokért küzdenek Oroszországban. Az orosz államvédelem szerint e szervezetek működése orosz államérdekeket sért.