Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az EU együttműködne a Hamásszal?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem zárta ki az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős biztosa azt, hogy az Európai Unió együttműködne adott esetben a Hamász radikális szervezettel, a palesztin választások után.

"Elvileg felkészültünk arra, hogy együttműködjünk bármilyen összetételű palesztin kormánnyal, ha az a békére törekszik" - mondta Benita Ferrero-Waldner.

Hozzátette: a közösség akkor folytatja a Palesztin Hatóság anyagi támogatását, ha az tiszteletben tartja a jogállamiság, a demokrácia és az emberi jogok elvét, valamint elkötelezett a közel-keleti béke mellett.

Carter is ott lesz

A palesztin területeken több mint 900 külföldi megfigyelő felügyel majd a parlamenti választások tisztaságára - közölte a választási bizottság.

A megfigyelők között lesz Jimmy Carter volt amerikai elnök és Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter is.

Szerdán 1,4 millió szavazásra jogosultat várnak az urnákhoz Ciszjordánia, a Gázai-övezet és Kelet-Jeruzsálem ezer szavazókörében.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász vezette Fatah fő kihívója a Hamász radikális mozgalom, amely választási kampányában a korrupció elleni harcot és a belső reformokat hangsúlyozta.

Az Iszlám Dzsihád a vérontásban hisz

A parlamenti választások bojkottjára szólította fel a palesztinokat az Iszlám Dzsihád.

A szélsőséges szervezet közleményében azt írta, hogy a "gonosz erőivel" szemben a dzsihád, vagyis a szent háború folytatása az egyetlen megoldás.

Az Iszlám Dzsihád szerint a január 25-ei voksolás nem egyesíti a palesztin népet, hanem tartóssá teszi megosztottságát.

A szélsőséges csoport, amely az elmúlt évben Izraelben elkövetett összes öngyilkos merényletet magára vállalta, egyetlen jelöltet sem indított a voksoláson.