Mit csináltak a német ügynökök Bagdadban?

Infostart
2006. január 18. 13:10
A német ellenzék elérte, hogy parlamenti vizsgálóbizottság alakuljon a német hírszerzés és az amerikai katonaság állítólagos iraki együttműködésének tisztázására. Az akkori vezetők mossák kezeiket. Az InfoRádió tudósítóje jelenti Németországból.

A botrányt a német közszolgálati tévé robbantotta ki, miután dokumentumokra hivatkozva beszámolt arról, hogy a hírszerző szolgálat munkatársai 2003-ban Bagdadban információkkal látták el az amerikai hadsereget.

A műsor szerint az amerikaiak az információk alapján bombatámadást hajtott végre egy épület ellen, amelyről feltételezték, hogy a megbuktatott elnök, Szaddam Husszein búvóhelyéül szolgált.

Joschka Fischer akkori külügyminiszter kijelentette: ő szorgalmazta a hírszerzők Bagdadban maradását az amerikai-brit támadás után is, de az ügynökök fegyveres akciók előkészítésének támogatására nem kaptak engedélyt.

A hírszerző szolgálat jelenlegi elnöke azt mondta: a német ügynökök elsődleges feladata a megbuktatott diktátor rejtekhelyének, valamint tömegpusztító fegyverek raktárainak felkutatása volt, de értesüléseiket csupán feletteseikkel kellett volna megosztaniuk.

A vizsgálóbizottság szerda délután Frank Walter Steinmeier külügyminisztert hallgatja meg, aki 2003-ban a kancellári hivatalban ellenőrizte a hírszerzés külföldi tevékenységét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Német ügynökök Irakban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást