eur:
393.84
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Horvátországban kérhet menedékjogot a volt iraki külügyminiszter

Tárik Azíz volt iraki külügyminiszter azt tervezi, hogy Horvátországtól is menedékjogot kér, ha egészségi állapota miatt a bagdadi kormány jóváhagyja szabadon engedését.

Az egyik zágrábi lap erről szóló értesülését megerősítette a horvát külügyminisztérium is. A tárca közölte: levelet kaptak a volt iraki politikus olasz ügyvédeitől, hogy vizsgálják meg a menedéknyújtás lehetőségét.

A külügyi szóvivő azt nem tudta megmondani, hogy válaszolnak-e a megkeresésére.

Hozzátette: a volt iraki külügyminiszter ügyvédei más országoknak is küldtek hasonló levelet.

A védők a dokumentumban emlékeztetnek arra, hogy az iraki ügyészség Tárik Azíz esetében ejtette az emberiesség elleni bűncselekményekről szóló vádakat, és csak pénzügyi visszaéléssel vádolják a politikust.

A Globus című zágrábi hetilap szerint azért eshetett a választás Horvátországra, mert Azíz családja úgy tartja: Zágráb semleges volt az iraki háborúban.

Azíz nem élhet egy olyan közösségben, még ha az a hazája is, ahol nincs biztonságban - olvasható a levélben.

Az olasz ügyvédek január elején Franciaországtól, Olaszországtól és Svédországtól is kérték a 69 éves Tárik Azíz befogadását.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×