Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az amerikaiak nem tárgyalnak Iránnal

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Államok elutasította az iráni nukleáris programról szóló tárgyalások folytatására tett teheráni javaslatot.

Irán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) intézett keddi levélben közölte, hogy folytatni akarja a konzultációkat az EU-trojkával nukleáris terveiről.

Az amerikai külügyminiszter azt mondta: nincs miről tárgyalni Iránnal, azután, hogy az ázsiai ország vállalt kötelezettségei ellenére újraindította atomkutatási tevékenységét.

Nem engedhető meg, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert, vagy olyan tevékenységet folytasson, amely atomfegyverhez juttathatja – jelentette ki Condoleezza Rice.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője egyetértett azzal az amerikai állásponttal, hogy "nincs különösebb értelme" a tárgyalások folytatásának.

Javier Solana megerősítette: a cél most az, hogy február 2-án megtartsák a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség rendkívüli tanácskozását. Ennek eredményeként a testület az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztheti Irán ügyét.

Oroszország és Irán is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Irán felújította az urándúsítással kapcsolatos kutatásokat. Kína a tárgyalások folytatását szorgalmazza, és elutasítja az ENSZ BT bevonását.

Irán január 10-én több atomlétesítményéről levette a pecsétet, és közölte, hogy újraindítja a nukleárisfűtőanyag-gyártással összefüggő kutatómunkát a Nemzetköz Atomenergia-ügynökség felügyeletével.