eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Több száz tonna hal pusztult el az Elbán

A korábbi jelentésekben szereplőnél jóval több hal pusztult el Csehországban a ciánszennyezés miatt. Az Elba 60 kilométeres szakaszán több száz tonnányi haltetemet találtak - jelenti az InfoRádió tudósítója.

A szakemberek keresik a szennyezés okát. A halpusztulásról halászok tájékoztatták a hatóságokat. A szennyeződés a német határ felé halad az Elbán.

A szennyezés várhatóan kedd este éri el Németországot. A szászországi környezetvédelmi tárca nem tartja túl veszélyesnek az esetet, a káros anyagok mennyisége várhatóan nem haladja meg a határértéket. Németországban mindenesetre halászati tilalmat rendeltek el az Elbán.

Csehországban a folyó mentén több vegyi üzem is van, de a környezetvédelmi felügyelőség elsősorban a Kolinban lévő, ciánnal dolgozó cég technológiájának ellenőrzését tervezi.

A környékbeli üzemekből a folyóba engedett szennyező anyag már többször okozott problémát, de a mostanihoz hasonlóan nagymértékű halpusztulás évek óta nem volt Csehországban.

Cseh halászok szerint a kár felbecsülhetetlen, és évekig tart, mire a folyó kiheveri a szennyeződést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×