Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Segítség a fejlődő országoknak a madárinfluenza ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tervezettnél 20 millió dollárral többet, összesen 120 millió dollárt ajánl fel az Európai Unió a madárinfluenza elleni védekezéshez. Ezt az Európai Bizottság egészségügyi biztosa közölte a kínai fővárosban zajló nemzetközi adományozó konferencián.

Markosz Kiprianu Pekingben elmondta azt is, hogy az unió 25 tagállama várhatóan további 120 millió dollárral segíti a betegség visszaszorítását.

A közelmúltban Törökországban tapasztalt madárinfluenzás esetek azt tudatosították a közösség illetékeseiben: fennáll a veszélye, hogy a fertőzés Európára is átterjed - mondta a biztos.

A kínai kormány, az Európai Bizottság és a Világbank közös tanácskozásán mintegy száz ország és nemzetközi szervezet képviselője vesz részt.

Az összegyűlt pénzt az érintett fejlődő országok egészségügyi és állategészségügyi szolgálatainak fejlesztésére, valamint a megfigyelő programok kialakításra fordítják.

Egy svájci gyógyszergyártó cég felajánlotta, hogy kétmillió adag Tamiflu gyógyszert adományoz az Egészségügyi Világszervezetnek.

A Világbank számításai szerint egy világméretű járvány megakadályozásához 1,2-1,4 milliárd dollárra van szükség.

A szervezet 500 millió dolláros hitelkeretet hagyott jóvá a múlt héten erre a célra, az Európai Unió pedig 100 millió dolláros segélyre tett ígéretet.

A Délkelet-Ázsiából már Európára is átterjedt kórnak január közepéig világszerte 80 halálos áldozata volt.