A NAÜ elé viszik az iráni atomprogramot

Infostart
2006. január 16. 20:11
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kormányzótanácsának rendkívüli ülését kezdeményezi az Európai Unió részéről Iránnal tárgyaló három ország - jelentette be a brit külügyminisztérium.

Franciaország, Nagy-Britannia és Németország azt javasolja, hogy az iráni atomprogrammal összefüggő kérdések megtárgyalására február 2-ára hívják össze a találkozót.

A londoni találkozó résztvevői tájékoztatták döntésükről Oroszország, Kína és az Egyesült Államok képviselőit, akik egyetértettek azzal, hogy Iránnak teljes mértékben fel kell hagynia urándúsító tevékenységével.

Irán január 10-én, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség képviselőinek jelenlétében vette le a pecsétet több nukleáris központjáról, hogy a létesítményekben újrakezdjék a munkát.

Az iráni atomenergia-hivatal helyettes vezetője közölte: a nukleáris tevékenység felújítása is nemzetközi felügyelet alatt történik.

Mohammed Szaidi hangsúlyozta: kizárólag a kutatómunkával foglalkozó központok kezdték újra a munkát, a nukleárisfűtőanyag-gyártásra vonatkozó tilalom érvényben marad.

Később Teherán azt közölte, hogy korlátozott mértékben urándúsítást kíván végezni.

Az iráni atomprogram folytatását elítélte az Európai Unió, az Egyesült Államok és Izrael. Aggodalmát fejezte ki Oroszország is. A nyugati államok úgy nyilatkoztak, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé akarják vinni Irán ügyét.

Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök kijelentette: Teheránt nem félemlítik meg az atomprogramját érő bírálatok.