Félezer foglyot engedtek szabadon Irakban

Infostart
2006. január 15. 16:16
Az amerikai hadsereg több mint ötszáz foglyot engedett szabadon, mert bebizonyosodott, hogy nem követtek el semmiféle bűncselekményt, nincs közük fegyveres támadáshoz sem - jelentette be az iraki igazságügyi minisztérium szóvivője. A szabadon engedettek között van a Reuters brit hírügynökség két munkatársa is.

Az amerikai hadsereg 509 foglyot engedett szabadon vasárnap Irakban, miután bebizonyosodott, hogy semmilyen bűncselekményt nem követtek el. A több mint félezer embert három helyen, a Bagdadtól nyugatra fekvő hírhedt Abu Graib börtönben, a dél-iraki Bucca táborban és a Szulejmáníja közelében fekvő Suse táborban tartották fogva.

A Reuters brit hírügynökség közleményben erősítette meg, hogy a kiszabadult személyek között van két munkatársa, az augusztusban letartóztatott Ali al-Mashadani operatőr és a szeptemberben őrizetbe vett Mazsed Hamid. Utóbbi a brit hírügynökség és az al-Arabíja műholdas arab hírtévé közös tudósítója.

A Reuters szerint "komoly kételyek” merülnek fel abban a tekintetben, hogy törvényesen tartották-e fogva munkatársait ilyen hosszú ideig mindenféle vádemelés nélkül.

Az amerikai hadsereg fogságában lévő irakiak száma folyamatosan 12 ezer körül van azóta, hogy az amerikai-brit haderő 2003-ban megszállta az országot.