Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szabadon engedték a pápa merénylőjét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szabadon engedték az isztambuli börtönből Mehmet Ali Agcát, a néhai II. János Pál pápa merénylőjét. Egy római vizsgálóbíró attól tart, hogy a férfi élete veszélybe kerülhet.

Mehmet Ali Agca szabadulása előtt csaknem 25 évet töltött olasz és török börtönökben.

A férfinak Carlo Azeglio Ciampi olasz köztársasági elnök 2000 június elején kegyelmezett meg, és június 14-én adták ki Törökországnak, ahol még 1980-ban – távollétében - halálra ítélték egy baloldali újságíró meggyilkolása miatt.

Egy török bíróság a múlt héten döntött Mehmet Ali Agca feltételes szabadlábra helyezéséről.

Mehmet Ali Agcát a rendőrök a börtönből egy katonai sorozóirodába kísérték.

A férfi fiatal korában nem töltötte le a kötelező sorkatonai szolgálatát. A dpa jelentése szerint egyelőre nem tudni - tekintettel a korára és mentális állapotára -, hogy ezt most meg kell-e tennie.

A római bíróság vizsgálóbírója korábban azt mondta, hogy szabadulása után életveszélybe kerülhet Mehmet Ali Agca, mert sok olyan dolgot tudhat még a II. János Pál elleni összeesküvésről, valamint egy vatikáni alkalmazott lányának két évvel későbbi eltűnéséről, amit még nem mondott el.

A most 46 éves Mehmet Ali Agca 1981. május 13-án, a római Szent Péter téren lőtt rá a katolikus egyházfőre, aki életveszélyesen megsérült.

A támadás indokát máig rejtély övezi. 1981-ben Mehmet Ali Agca 23 éves volt, és kapcsolatban állt a török szélsőjobboldallal. Egyes vélemények szerint a merénylet előkészítésében közreműködött a szovjet KGB és több kelet-európai titkosszolgálat.