Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Izraelben lemondott három Likud-párti miniszter

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Izraelben bejelentette lemondását a kormány három Likud-párti minisztere.

A három miniszter azután mondott le, hogy Benjamin Netanjahu, a Likud elnöke erre szerdán felszólította őket. Szilvan Salom oktatási miniszter a nap folyamán nyújtja be lemondását.

Az izraeli közszolgálati és a katonai rádió szerint Benjámin Netanjahu még ma továbbítja a mezőgazdasági, az egészségügyi és az oktatási tárca vezetőjének lemondólevelét a Saron-kormány titkárságának.

Reggel az izraeli média még azt közölte, hogy a politikusok nem engedelmeskednek a Likud-elnök utasításának. Ezt azzal indokolták, hogy Benjamin Netanjahu nem konzultált velük a kérdésről.

A Likud minisztereinek kiválását egy héttel ezelőttre tervezték, de Ariel Saron miniszterelnök agyvérzése miatt elhalasztották.

Ariel Saron tavaly novemberben lépett ki a Likudból, amelynek társalapítója volt, és egy új centrista pártot hozott létre Kadima (Előre) néven.

A miniszterelnök súlyos betegsége ellenére a Kadima továbbra is a legnépszerűbb párt Izraelben, és a közvélemény-kutatások szerint fölényesen nyerheti a március 28-ára kitűzött parlamenti választásokat.

A felmérések szerint a második helyen a baloldali Munkapárt áll, míg a három párt közül a legkevesebb mandátumot a jobboldali Likudnak jósolják.