Csúcstalálkozó az iráni válság megoldására

Infostart
2006. január 12. 15:09
Január harmadik hetében Londonban tanácskoznak a vitatott iráni atomprogram legújabb fejleményeiről Oroszország, Kína és az Egyesült Államok képviselői - jelentette be az orosz külügyminiszter.

Az orosz diplomácia vezetője, Szergej Lavrov azt mondta: értékelni kívánják a helyzetet azután, hogy Irán kedden több atomlétesítményéről levette a pecsétet, és közölte, hogy újraindítja a nukleárisfűtőanyag-gyártással összefüggő kutatómunkát.

Az iráni fejleményekről csütörtökön Berlinben tárgyalnak Németország, Franciaország és Nagy-Britannia külügyminiszterei; korábban Jack Straw, a brit diplomácia irányítója azt mondta: valószínű, hogy az ügy ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerül.

Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, Rónaki József az InfoRádiónak azt mondta: annak ellenére, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felügyelői jelen vannak Iránban az újonnan megnyitott urándúsítással is foglalkozó laboratóriumban, nem zárható ki, hogy végeznek olyan tevékenységet az országban, amely atomfegyver gyártását teszi lehetővé.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rónaki József, az Országos Atomenergia Hivatal fõigazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást