A németek is besegítettek Irakban?

Infostart
2006. január 12. 16:22
Németországban politikai vihart kavart az állami televízió egy dokumentumműsora, amely azt állította, hogy a német hírszerző szolgálat az iraki katonai beavatkozás után együttműködött az amerikai hadsereggel.

A német közszolgálati televízió Panoráma című műsora azt állította: a bagdadi német nagykövetség bezárása után két diplomatának álcázott német ügynök a francia követségről tájékoztatta a hírszerzés berlini központját, amelytől utasítást kaptak az amerikai katonai elhárítással való együttműködésre. A műsor tanúkat is felsorakoztatott állítása mellett.

A Panoráma szerint a német hírszerzők értesülése alapján 2003 végén az amerikai erők bombatámadást hajtottak végre egy bagdadi épület ellen, amelyről feltételezték, hogy ott rejtőzik Szaddam Huszein megbuktatott iraki elnök.

A Süddeutsche Zeitung című napilap azt írja, hogy a német és amerikai hírszerzés közötti együttműködés a Gerhard Schröder vezette kormány tudtával történt.

Joschka Fischer volt külügyminiszter tagadta, hogy tudott volna az ügyről. A hírszerző szolgálat szóvivője szerint a Panoráma állítása ilyen formában valótlan, és csak azt erősítette meg, hogy két német ügynök Szaddam Huszein rendszerének megbuktatása után is Bagdadban maradt.

Az ellenzék vizsgálatot követel az ügyben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást