eur:
394.25
usd:
370.79
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Juscsenko szerint a parlament destabilizálta Ukrajnát

Az ukrán elnök szerint a parlament destabilizálta Ukrajnát, amikor leváltotta a kormányt. Viktor Juscsenko erről azután beszélt, hogy megbeszélést folytatott Valagyimir Putyin orosz elnökkel.

Viktor Juscsenko úgy ítélte meg, hogy a törvényhozás hibás döntést hozott, amikor az orosz-ukrán gázmegállapodás miatt menesztette a kabinetet.

"A tegnapi döntés érthetetlen, logikátlan és hibás, de nem tragédia" - mondta az államfő.

Elemzők szerint Ukrajnában alkotmányos válság fenyeget, mivel Viktor Juscsenko az alkotmánybírósághoz kíván fordulni a kormány leváltása miatt, a testület viszont jelenleg döntésképtelen a be nem töltött bírói posztoknak köszönhetően.

Az elnök nem zárta ki annak lehetőségét, hogy feloszlatja a törvényhozást.

Szakértők szerint a Jehanurov-kormány menesztését megszavazó politikai erők olyan távol vannak egymástól, hogy aligha tudnának megállapodni az új miniszterelnök személyében.

Az elnök fő vetélytársa, Viktor Janukovics volt miniszterelnök ugyanakkor jelezte, hogy készen áll a kormányfői poszt betöltésére.

A parlament kedden amiatt menesztette a kabinetet, mert az orosz-ukrán gázmegállapodás értelmében Kijev ezentúl a korábbi ár dupláját fizeti a földgázért.

Viktor Juscsenko a szerződésről azt mondta, a felek egészséges kompromisszumokat kötöttek.

Hasonlóan nyilatkozott Vlagyimir Putyin is. Az orosz elnök közölte: felhatalmazást ad a kormánynak arra, hogy szükség esetén segítséget nyújtson az ukrán gázipari monopóliumnak kötelezettségeinek teljesítéséhez.

Az államfőhöz közel álló Mi Ukrajnánk tömörülés szerint a kormány menesztése Moszkva bosszúja azért, mert Ukrajna megvédte érdekeit a gázvitában.

{{keretes_cim}}

A kijevi törvényhozásban kedden az ellenzéki szociáldemokraták és kommunisták kezdeményezték a Jurij Jehanurov vezette kormány menesztését. A javaslatot a 450 képviselőből 250 támogatta.

A szavazás előtt a szociáldemokraták frakcióvezetője, Leonyid Kravcsuk azt mondta: a kormány nem kezelte kellő hozzáértésével a gázvitát; mivel nem tudni, hogy fél év múlva mennyibe kerül a földgáz, és ki szavatolja a szállításokat.

A korábbi miniszterelnök, Julia Timosenko pártja korábban a nemzeti érdekek elárulásával vádolta a kormányt a gázmegállapodás miatt.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×