eur:
395.75
usd:
372.09
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Érvényben maradhat a légi utasok kártérítése

Az Európai Bíróság szerint összeegyeztethető a nemzetközi joggal a légitársaságok kártérítési kötelezettségéről szóló uniós szabályozás. A luxemburgi testület állásfoglalását egy brit bíróság kérte, miután két nagy légiszövetség is keresetet nyújtott be a rendelkezés ellen.

Az Európai Parlament és az uniós tagországokat képviselő tanács tavaly jóváhagyott határozata értelmében a légitársaságok kötelesek kártérítést fizetni vagy segítséget nyújtani azoknak az utasoknak, akiknek járatát törlik, gépe jelentősen késik, vagy a zsúfoltság miatt az utolsó pillanatban lemondják a helyét.

Az Európai Bíróság megállapította, hogy az intézkedések alkalmasak az utasokat ért károk azonnali orvoslására, és így lehetővé teszik a rendelet által kitűzött cél megvalósítását és a kártalanítás összege sem minősül túlzottnak.

Több légitársaság a döntés után arra kérte az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül az előírásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×